Overslaan en naar de inhoud gaan
solliciteren voor een business course

Solliciteren voor een Business Course

Het is donderdagochtend en je staat ontbijt te maken, maar echt op je gemak voel je, je niet want je hebt morgen een sollicitatiedag voor een business course. De angst neemt langzaam al je gedachtes over. Je bedenkt wat je moet doen en denkt voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding! Dat moet de key tot het succes van de sollicitatiedag. Wat moet er allemaal voorbereid worden? Wat voor kleding draag je op zo’n dag? Is dat een pak of mag het ook wat meer casual? O nee ik ben nog niet naar de kapper geweest! Snel kijk je in je agenda of je daar nog tijd voor hebt. Deze vragen krijgen je al in de stress en dan hebben we het nog niet over de rest van de voorbereiding. Ik moet vast ook vertellen wat mijn motivatie is, mijn studieresultaten laten zien en mijn goede en minder goede eigenschappen presenteren.

Aan de andere kant van de tafel zit de recruiter van het bedrijf.

Als recruiter voer ik regelmatig sollicitatiegesprekken, daardoor begrijp ik de stress van een sollicitant, maar ik voel niet wat zij voelen en dit wordt door recruiters wel eens vergeten, de angst die een sollicitant kan hebben. Zeker als je student bent en misschien nog maar 1 of 2 keer gesolliciteerd hebt kan het weleens eng zijn, zeker als dat bij een Nederlandse multinational is.  Je weet niet goed waar je moet kijken en hoe je, je moet opstellen. Maar ja al die mensen die in dat kantoor lopen zijn ook net als jou ergens begonnen, bijvoorbeeld tijdens een business course.
Tijdens een sollicitatiegesprek voor alle verschillende events/functies vindt ik het, het belangrijkste dat ik een goed een eerlijk beeld krijgt van de kandidaat. Ik wil zien dat je een goede motivatie hebt, gedreven bent, goed voorbereid bent en af en toe een schittering in je ogen, meer is er eigenlijk niet voor nodig om je zelf te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Wel vinden wij het als recruiters een plus punt wanneer je ons kan overtuigen met jou ervaringen en opvattingen. Dit kan jij alleen doen wanneer jij je op je gemak voelt, niet wanneer wij je het vuur aan de schenen leggen. Uiteindelijk hebben wij allebei het doel om te ontdekken of we bij elkaar passen.


De gouden tip: blijf jezelf

Zenuwen op het moment van een sollicitatiegesprek zijn heel normaal. Gezond zelfs. Het is geen dagelijkse bezigheid dus kan je je soms wat onzeker voelen. Je wil jezelf als een toptalent laten zien, maar vergeet daarbij niet dat het allerbelangrijkste is dat je, je zelf bent en blijft. En ja een recruiter vraagt altijd naar je goede en minder goede eigenschappen. Maar die kan je dus alvast voorbereiden.